Antwerps Spinnenonderzoeksproject
Home  |  Nieuws  |  Info & Resultaten  |  Sponsors  |  Contact  |  Links  |     

 

Wie zijn wij?

Het ASOP werd uitgevoerd door het Spider Search Team (SST) dat bestaat uit vier amateur-arachnologen (spinnendeskundigen). Drie van hen hebben ondertussen reeds meer dan 35 jaar ervaring met arachnologisch onderzoek en hebben talrijke wetenschappelijke artikels op hun naam staan. De vierde onderzoeker, Herman De Koninck, is pas veel later gestart maar heeft door zijn enthousiasme een "blitz-carriŤre" als spinnenkundige gemaakt. Het was voor allen een grote schok toen hij in 2012 overleed.

Koen Van Keer (coŲrdinator ASOP) - Johan Van Keer - Herman Vanuytven - Herman De Koninck - Volledige referentielijst

 

Koen Van Keer

Op 4-jarige leeftijd begint Koen Van Keer (į1969), samen met zijn 4-jaar oudere broer Johan, met het verzamelen en bestuderen van spinnen. Daarmee is hij op dat moment vermoedelijk ťťn van de jongste 'arachnologen' ooit.

Zijn interesse in de relatie tussen mens en spin leidt in 2001 tot het verschijnen van een boek bij uitgeverij Houtekiet/Fontein: In de herfst komen ze binnen. Zin en onzin over spinnen. Daarin worden allerlei verhalen over spinnen gebundeld, van Urban legends over bijgeloof, spinnen in dromen tot religieuze mythen. Naar aanleiding van het 16th International Congress of Arachnology van 2004 in Gent, voert hij samen met professor Paul Verhaeghe (Universiteit Gent, Psychologie) een internationaal onderzoek uit naar de menselijke psychologie met betrekking tot spinnen. Hierover spreekt hij op het congres in zijn lezing Spider related psychology: a geo-historic survey. Een ander bijzonder interessepunt, vormen de exotische spinnen in BelgiŽ. Een ontdekking die veel aandacht kreeg in de media, was de kolonies van ingeburgerde exotische trilspinnen (Pholcidae) in de Antwerpse haven.

Samen met zijn broer onderneemt hij meerdere buitenlandse spinnenexcursies (Kreta, Corsica, SardiniŽ, Tenerife) en vindt er meerdere nieuwe soorten voor de wetenschap. Eťn van die nieuwe soorten wordt door de Gentse bioloog Dr. Robert Bosmans, naar hem genoemd: Arboricaria koeni.

Sinds januari 2004 is hij secretaris van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL. In die functie ontwikkelt hij vooral initiatieven zoals de verkiezing van de "Spin van het Jaar" die een vulgarisering van de kennis rond spinnen en een demythologisering van de spin als griezelig, onhygiŽnisch of gevaarlijk dier moeten bewerkstelligen. Op stapel staan een determinatie-gallerie op de ARABEL-website en een tentoonstelling rond spinnen in de Antwerpse Zoo.

Begin 2006 werd Koen Van Keer zelfs aangezocht als "spinnencoach" voor de kortfilm De Zondvloed van Peter GhesquiŤre.

In september 2004 neemt hij het initiatief tot het ASOP.

Johan Van Keer

Johan (į1965) begon op 8-jarige leeftijd met het observeren van spinnen. Als hij 12 jaar is, begint hij met het nemen van notities in verband met zijn observaties: de langzame groei naar een quasi professionele studie van de arachnologie.

Bijzondere aandacht gaat naar de taxonomie van spinnen, meer bepaald van de familie van de Kogelspinnen (Theridiidae). Zo beschrijft hij samen met de Gentse bioloog dr. Robert Bosmans de nieuwe soorten Enoplognatha almeriensis, E. carinata, E. gemina, E. gershomi, E. hermani en E. verae (genoemd naar zijn moeder Vera).

Vanaf de jaren 1990 begint hij zich te specialiseren in de mediterrane spinnenfauna. Deze interesse brengt hem in de Spaanse PyreneeŽn, Kreta (4x), TunesiŽ (2x), Corsica (2x), Marokko, Rhodos (2x), SardiniŽ, Griekenland (vasteland, 2x), Spanje (7x), Tenerife en Madeira. Op de talrijke excursies naar deze regio worden even talrijke nieuwe spinnensoorten ontdekt, waarvan er ťťn naar hem werden genoemd: Pseudicius vankeeri.

Johan Van Keer voert verder regelmatig determinaties uit in opdracht, zoals voor het Europese Greenveinsproject.

Hij is actief lid van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL en lid van de Arachnologisches Gesellschaft (AraGes), de British Arachnological Society (BAS), de Grupo Iberico de Aracnologia (GIA), Spined en de International Society of Arachnology (ISA).

Herman Vanuytven

Herman (į1958) begon met natuurstudie in 1980 op het Fort II in Wommelgem nabij Antwerpen, waar hij een onderzoek uitvoerde naar de flora van dit gebied. Toen hij het boek "Leven aan een zijden draad" las was hij onmiddellijk uitermate geÔnteresseerd in spinnen. In 1983 startte hij met het bestuderen van de spinnen van Fort II. Later verhuisde hij naar het centrum van Antwerpen waar hij op een dag een vrouwtje van de Grote steatoda (Steatoda grossa) met enkele eicocons in zijn badkamer vond. Deze spin was op dat ogenblik nog maar tweemaal gevonden in BelgiŽ en het was de start van zijn speciale interesse in de familie van de Kogelspinnen (Theridiidae).

Omdat hij in een stad woonde ging zijn interesse vooral uit naar door de mens sterk beÔnvloede biotopen die meestal genegeerd werden door biologen. Zo onderzocht hij talrijke kelders en zelfs de immense riolen van de stad. In 1992 startte hij een vijf jaar durende studie van de spinnen in de Antwerpse haven. Zijn aandacht ging daarbij uit naar de talrijke kleine natuurlijke biotoopjes tussen de verschillende bedrijven, evenals de Scheldeoever. Gebouwen werden niet onderzocht. Dit werd later gedaan door Koen Van Keer.

In 1995 startte hij de "Arachnology Mailing List" op het internet en een maand later "The Arachnology Home Page". Deze website groeide zeer snel en werd de belangrijkste bron voor informatie over spinachtigen op het internet, met 1000 tot 2000 bezoekers per dag.

Ondertussen deed hij nog talrijke arachnologische onderzoeken, voornamelijk in Vlaanderen, maar ook enkele in WalloniŽ, Frankrijk en het voormalige JoegoslaviŽ.
Sinds enkele jaren bestudeert hij de Theridiidae (Kogelspinnen) van Thailand.

Vanwege zijn verdiensten voor de Belgische arachnologie werd door dr. Robert Bosmans en Johan Van Keer een spin naar hem genoemd, Enoplognatha hermani.

In april 2005 publiceerde hij in eigen beheer het boek "SPINNEN - Leven op acht poten". Het boek kende een groot succes en is volledig uitverkocht.

Herman De Koninck

Herman De Koninck (į1956-2012) was zeer actief op het vlak van spinnen-inventarisatie op verschillende locaties in BelgiŽ.
Veel van zijn energie ging naar een intensieve bemonsteringscampagne van de Belgische Oostkantons.

Regelmatig voerde Herman determinaties uit op vraag, zoals voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Europese Greenveinsproject.

Hij was actief lid van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL, de European Society of Arachnology en medewerker aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Als medewerker bij de werkgroep ongewervelden van Natuurpunt, zorgde hij mee voor de uitbouw van de museumcollectie en begeleidde hij praktijkwandelingen bij de spinnencursus van deze vereniging. Ook was hij gids van spinnenexcursies in de provincie Antwerpen en Duitstalig BelgiŽ.

Samen met Johan (en Koen) Van Keer ondernam hij buitenlandse arachnologische zendingen naar Kreta, Tenerife, Madeira en Rhodos.

 

Referentielijst van de vier arachnologen van het SST

 

2016

Baert, L., Van Keer, J. & Wauters N., 2016. The spider Therion melanostictum (Araneae, Theridiidae), a recent introduction to Galapagos? Galapagos Research 68: 13-14.

Bosselaers, J. & Van Keer, J., 2016. A redescription of Harpactea dufouri (Thorell, 1873) (Araneae, Dysderidae), its occurrence outside the Balearic Islands, and some notes on the corticalis group of the genus. European Journal of Taxonomy 222: 1-13.

Breitling, R., Bauer, T., Grabolle, A., Oger, P., Pantini, P., Van Keer, J., Pfliegler, W. P., Jantscher, E. & Dolanskż, J., 2016. East meets West: on the true identity of Cheiracanthium rupestre and Xysticus albomaculatus (Arachnida: Araneae: Eutichuridae, Thomisidae). Arachnologische Mitteilungen/Arachnology Letters 52: 38-49.

Van Keer, J., Lambrechts, J., Jacobs, M. & Kekenbosch, R., 2016. Porrhomma cambridgei Merrett, 1994 (Araneae, Linyphiidae), a species new to the Belgian spider fauna. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 31(1): 25-29.

HŲrweg, C. & Van Keer, K., 2016. Kegelspin is Europese spin van het jaar 2016. Natuurbericht.be (20 januari 2016): https://www.natuurpunt.be/nieuws/kegelspin-europese-spin-van-het-jaar-2016

Van Keer, K., 2016. CSI Arabel= Velde deze Belgische spin een pad? Natuurbericht.be (18 augustus 2016): https://www.natuurpunt.be/nieuws/csi-arabel-velde-deze-belgische-spin-een-pad-20160818#.WDGL9lcrGyE

Lambrechts, J., Van Keer, J., Jacobs, M. & Cosyns, E. , 2016. Herstel van oude glorie in het schorrenreservaat het Zwin (Knokke-Heist, provincie West-Vlaanderen). Onderzoek naar spinnen in het kader van de monitoring van LIFE ZTAR. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 31 (2): 59-92.

Lambrechts, J., De Koninck, H., Jacobs, M. & Zwaenepoel, A. , 2016. De spinnenfauna van enkele natuurgebieden van het complex ďBlankenbergse Polder ZuidĒ (Provincie West-Vlaanderen). Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 31 (1): 1-24.

 

2015

Bosmans, R. & Van Keer, J., 2015. Description of Cithaeron dippenaarae sp. n. from Morocco (Araneae: Cithaeronidae). African Invertebrates 56(2): 319-323.

Lagring, H. & Van Keer, K., 2015. Zag je deze spinnen al in huis? Natuurbericht.be (30 september 2015): https://www.natuurpunt.be/nieuws/zag-je-deze-spinnen-al-huis

Van Keer, J. & Jacobs, M., 2015. Abacoproeces saltuum (L. Koch, 1872) (Araneae, Linyphiidae), a new species for the Belgian spider fauna. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 30(1): 13-15.

Van Keer, K. & De Wolf, E., 2015. 'Kannibalisme' en piraterij gesignaleerd in het rijk der spinnen. Natuurbericht.be (19 november 2015): https://www.natuurpunt.be/nieuws/Ďkannibalismeí-en-piraterij-gesignaleerd-het-rijk-der-spinnen

Lambrechts, J., Van Keer, J. & Jacobs, M. , 2015. De spinnen van de Most-Keiheuvel te Balen (Provincie Antwerpen): onderzoek van stuifzand tot laagveen. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 30 (1): 16-51.

Lambrechts, J., Van Keer, J., Jacobs, M., Boydens, W. & Ameloot, E. , 2015. De spinnenfauna van de subrecente duinen van de Schuddebeurze (Middelkerke, provincie West-Vlaanderen). Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 30 (2): 66-83.

 

2014

Henrard, A., Van Keer, J. & Jocquť, R. 2014. On the spider species Oecobius amboseli Shear & Benoit, 1974 (Araneae; Oecobiidae) newly found in Belgium and Rwanda. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 29: 1-8.

Van Keer, J. & Bosmans, R., 2014. A new species of Scytodes from Algeria (Araneae: Scytodidae), with a review of the species from the Maghreb. Zootaxa 3894(1): 131-140.

Van Keer, K. 2014. Eerste nieuwe Belgische spin ook in Antwerpen-stad gevonden!. Natuur.stad 3(2): 3.

Vanuytven, H., 2014. 'Theridion asopi n. sp., a new member of the Theridion melanurum group (Araneae: Theridiidae) in Europe', Arachnology, Vol. 16, No. 4, pp. 127-134.

Van Keer, K. 2014. Herfsthangmatspin is Europese Spin van het jaar 2014. Natuurbericht.be (27 januari 2014): https://www.natuurpunt.be/nieuws/herfsthangmatspin-europese-spin-van-het-jaar-2014

Van Keer, K. 2014. Voor het eerst een nieuwe spinnensoort in BelgiŽ. Natuurbericht.be (3 juni 2014): https://www.natuurpunt.be/nieuws/voor-het-eerst-een-nieuwe-spinnensoort-belgiŽ

Lambrechts, J., De Koninck, H., Jacobs, M. & Zwaenepoel, A. , 2014. Spinnen in het Vloethemveld te Zedelgem (West-Vlaanderen). Monitoring in 2009 en 2012 van LIFE werkzaamheden. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 29 (1,2): 16-35.

 

2013

Bosmans, R., Van Keer, J., Russell-Smith, A., Kronestedt, T., Alderweireldt, M., Bosselaers, J. & De Koninck, H., 2013. Spiders of Crete (Araneae). A catalogue of all currently known species from the Greek island of Crete. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 28(supplement 1): 1-147.

De Smedt, P., Van Keer, J., Van Keer, K. & Lambeets, K., 2013. The arachnofauna of Bos van Aa (Zemst, Vlaams-Brabant, Belgium): comparison between two faunistic studies, 25 years apart. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 28(1-2): 109-124.

Vanuytven, H., 2013. 'The electric pooter or aspirator', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver., Vol. 28, No. 1,2, 125-126.

Van Keer, K. 2013. Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner. Natuurbericht.be (31 oktober 2013): https://www.natuurpunt.be/nieuws/kruisspinnen-zijn-dit-jaar-kleiner

Lambeets, K., De Koninck, H. & Hendrickx, F. , 2013. De spinnenfauna van ďNieuw NatuurĒ in de Waaslandhaven (Linkeroever, Antwerpen): een faunistisch overzicht. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging, 28 (1,2): 87-108.

 

2012

Bosmans, R. & Van Keer, J., 2012. On the spider species described by L. Koch in 1882 from the Balearic Islands (Araneae). Arachnologische Mitteilungen 43: 5-16.

Bosmans, R. & Van Keer, J., 2012. A review and new records of the comb-footed spiders in North Africa (Araneae: Theridiidae). Serket 13: 128-168.

Van Keer, K., 2012. Wilder is beter. Spinnenonderzoek geeft inzicht in Antwerpse stedelijke biodiversiteit. Natuur.stad 1(1): 4-5.

Van Keer, K., 2012. Lentevuurspin na 113 jaar gevonden... en verloren? Natuurbericht.be (5 januari 2012): http://www.natuurbericht.be/?id=7477

Van Keer, K., 2012. Gewone mijnspin is Europese spin van het Jaar 2013 Natuurbericht.be (20 december 2012): http://www.natuurbericht.be/?id=9909

 

2011

De Keersmaecker, E. & Van Keer, K., 2011. Vogelspin tussen de sinaasappelen... Rupelblad 20(2): 9.

Van Keer, K., 2011. Tentoonstelling 'Kijk eens binnen bij de spinnen' in Turnhout. Antenne. Tijdschrift van de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (ANKONA), 5(1): 6.

Van Keer, K., 2011. In beeld of op ANTenne. De Europese spin van het jaar 2011: 'de gewone doolhofspin' en de spinnenvereniging ARABEL. Antenne. Tijdschrift van de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (ANKONA), 5(1): 18-19.

Van Keer, K., & Dekoninck, W. 2011. De insecten-dia-collectie van August Verbruggen / Les dias d'insectes d'August Verbruggen. Bulletin de la Sociťtť royale belge d'Entomologie, 147: 84-85.

Van Keer, K., 2011. Exotische spinnen in BelgiŽ. Een stand van zaken en recente trends. Natuur.focus 10(3): 96-103.

Van Keer, K., Peeters, L. & Janssen, T., 2011. De Lentevuurspin in Vlaanderen. Pas ontdekt en al met uitsterven bedreigd. Natuur.focus 10(4): 144-154.

Van Keer, K. & Palmans, G., 2011. Eerste meldingen van Meta menardi (Latreille, 1804) (Araneae: Tetragnathidae) voor Vlaanderen. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 26(2-3): 176-178.

Van Keer, K., 2011. Eerste vondst Roodknie-dikpootspringspin voor BelgiŽ. Natuurbericht.be (21 juli 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6342

Van Keer, K., 2011. Groene krabspin bestuiver van orchidee? Natuurbericht.be (2 augustus 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6343

Van Keer, K., 2011. Grote trilspin is 'nieuwe man'... of erger? Natuurbericht.be (9 augustus 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6344

Van Keer, K., 2011. Grootste onderzoek ooit naar spinnen in stadstuinen. Natuurbericht.be (22 augustus 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6528

Van Keer, K., 2011. Spinnen kleiner dit najaar. Natuurbericht.be (8 september 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6619

Van Keer, K., 2011. Een nieuwe 'bergsoort' voor BelgiŽ. Natuurbericht.be (19 september 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6690

Van Keer, K., 2011. Exotische spinnen in BelgiŽ: een stand van zaken. Natuurbericht.be (27 september 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=6713

Van Keer, K., 2011. Gewone grottenspin is Europese spin van het jaar. Natuurbericht.be (23 november 2011): http://www.natuurbericht.be/?id=7171

Van Keer, K., 2011. Schorskoloniespin (Drapetisca socialis). Bossoort van de maand september. Website Natuur.educatie: http://www.natuurpunt.be/uploads/natuurbehoud/Educatie/documenten/soort%20van%20de%20maand%20bos/soortvandemaand_schorskoloniespin.pdf

Windmolders, K. & Van Keer, K., 2011 Macaroeris nidicolens (Walckenaer, 1802) (Araneae: Salticidae) gevonden in synantrope ťn semi-natuurlijke habitatten bij Hasselt. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 26(2-3): 173-175.

 

2010

Lambeets, K & Van Keer, K., 2010. Massa-migratiegedrag bij spinnen tijdens overstromingen. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(3): 229-233.

Muster, C. & Van Keer, J., 2010. A new species of Philodromus (Artanes) from Macedonia, Greece. Zootaxa 2495: 65-68.

Van Keer, J. & Bosmans, R., 2010. Description of the male of Steatoda ephippiata (Araneae: Theridiidae). Arachnologische Mitteilungen 39: 22-24.

Van Keer, K., Oger, P. & Maingeot, M., 2010. First record of Sibianor larae Logunov, 2001 (Araneae: Salticidae) for Belgium. Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 25: 46-49

Van Keer, K., Vanuytven, H., De Koninck, H. & Van Keer, J.,2010. 'More than one third of the Belgian spider fauna (Araneae) found within the city of Antwerp: faunistics and some reflections on urban ecology', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver., Vol. 25, No. 2, 160-180.

Van Keer, K. & Louvigny, R., 2010. De aanwezigheid van Macaroeris nidicolens (Walckenaer, 1802) (Araneae: Salticidae) in BelgiŽ. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(1): 41-43.

Van Keer, K., 2010. Korte berichten uit het veld (4). Grote diversiteit aan arachnide prooien in nesten van Sceliphron curvatum (Smith, 1870) (Hymenoptera, Sphecidae). Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(1): 71-72.

Van Keer, K., 2010. Korte berichten uit het veld (5). Een vermoedelijk geval van necrofagie bij Gongylidium rufipes (Linnaeus, 1758). Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(2): 158-159.

Van Keer, K., 2010. An update on the verified reports of imported spiders (Araneae) from. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(3): 210-214.

Van Keer, K., 2010. Korte berichten uit het veld (6). Diaea dorsata (Fabricius, 1777) actieve bestuiver van orchidee?. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(3): 215-216.

Van Keer, J., Van Keer, K., De Koninck, H. & Ramel, G., 2010. The arachnofauna (Araneae) of wetland Kerkini (Macedonia-Northern Central Greece). Acta Zoologica Bulgarica 62 (2): 141-160.

 

2009

Bosmans, R., Baert, L., Bosselaers, J., De Koninck, H., Maelfait, J.-P. & Van Keer, J., 2009. Spiders of Lesbos (Greece). Nieuwsbrief van de Belgische Arachnologische Vereniging 24(suppl.): 1-70.

Peeters, L. & Van Keer, K., 2009. Aanwezigheid van Eresus sandaliatus (Martini & Goeze, 1778) (Araneae: Eresidae) in BelgiŽ. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 24(1-3): 153-154.

Van Keer, J. & Bosmans, R., 2009. On some new Harpactea and Stalagtia species from Lesbos, Greece (Araneae: Dysderidae). Acta Zoologica Bulgarica 61: 277-285.

Van Keer, K., De Koninck, H., Vanuytven, H. & Van Keer, J.,2009. 'Spiders as bio-indicators: Microhabitat spider fauna specificity within an Antwerp former monastery garden', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver., Vol. 24, No. 3, 85-88.

Van Keer, K. & Vanuytven, H., 2009. 'Verschillen in spinnenfauna (Araneae) tussen Antwerpen-stad en haar wijdere omgeving: een poging tot verklaring', ANTenne, Oktober-December 2009, jaargang 3, nr. 4.

Van Keer, K., 2009. Betrapt: Spinnen lusten Aziatische lieveheersbeestjes. Natuur.focus 8(3): 109-110.

Van Keer, K., 2009. Predatie van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis: Coleoptera, Coccinellidae) door Belgische spinnen (Araneae). Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 24(1-3): 165-166.

Van Keer, K., 2009. Korte berichten uit het veld (3). Infanticide of broedzorg-gedrag door mannelijke Pholcus phalangioides? Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 24(1-3): 199-200.

 

2008

Bosmans, R. & Van Keer, J., 2008. Description of the male of Enoplognatha almeriensis Bosmans & Van Keer (Araneae: Theridiidae). Bulletin of the British Arachnological Society 14: 269-271.

Van Keer, K., Van Keer, J., De Koninck, H. & Vanuytven, H.,2008. '"Loch Ness monster" found: First verified record of Eresus sp. for Belgium since 1896', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver., Vol. 23, No. 3, 110-113.

Van Keer, K. & Verhaeghe, P., 2008. Spider related psychology: possible causes and history of rejecting attitudes. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 23(1): 1-12.

Van Keer, K., 2008. Op Spinnensafari. Uitg. Manteau, Antwerpen. pp. 228.

Van Keer, K., 2008. Korte berichten uit het veld (1). Scytodes tart de winter? Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 23(3): 106-107.

Van Keer, K., 2008. Korte berichten uit het veld (2). Pisaura mirabilis en de rups. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 23(3): 108-109.

 

2007

Van Keer, K., 2007. 'Exotic spiders (Araneae): Verified reports from Belgium of imported species (1976-2006) and some notes on apparent neozoan invasive species', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 22(2):45-54.

Van Keer, K., Van Keer, J., De Koninck, H. & Vanuytven, H., 2007. 'Another Mediterranean spider, Cheiracanthium mildei L. Koch, 1864 (Araneae: Miturgidae), new to Belgium', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 22(2):61-64.

Van Keer, K., 2007. Het Antwerpse SpinnenOnderzoeksProject (ASOP): een wetenschappelijke primeur. Antenne 1(1): 17-18.

Van Keer, K., 2007. Spinnen in Antwerpen. Op acht poten door de stad. In: O dierbaar Antwerpen (Koen Broucke, red.). Uitgeverij Lannoo nv, Tielt. p. 84-89.

Van Keer, K., 2007. De Kierkogelspin, eerste nieuwe spinnensoort ooit in de Lage Landen! Natuur.focus 6(3): 105.

Jšger, P. & Van Keer, K., 2007. Dier van de maand: Europese spin van het jaar 2008: de Grijze Huisspin, de Gewone Huisspin en de Grote Huisspin. Focus@ongewervelden. december 2007: 1-4.

 

2006

Alderweireldt, M. & Van Keer, J., 2006. Achaearanea tabulata Levi, 1980 (Araneae Theridiidae): a rare spider species new to Lithuania. Bulletin SRBE/KBVE, 142: 66-68.

De Koninck, H., 2006. 'Spinnenbemonsteringen in hoogveen', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 21(1):13-22.

De Koninck, H., 2006. 'De spinnenfauna van het Turnhouts vennengebied: de Hoogmoerheide', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 21(2):45-55.

Van Keer, K. & Van Keer, J., 2006. 'Verrassende spinnenrijkdom in Antwerpse binnenstad. Kapstok voor ecologisch beheer van stedelijk groen', Natuur.focus 5(1):17-21.

Van Keer, K., 2006. '"Spidermen" gezocht!', De Milieukrant (Bijlage bij De(n) Antwerpenaar). 15/1/06.

Van Keer, K., 2006. 'Antwerpse binnenstad niet verloren voor natuur. Spinnenonderzoek toont verrassende diversiteit', Natuur.ruimte. maart 2006.

Van Keer, K., De Koninck, H., Vanuytven, H. & Van Keer, J., 2006. 'Some -mostly southern European- spider species (Araneae), new or rare to the Belgian fauna, found in the city of Antwerp', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 21(2):33-40.

Van Keer, K., 2006. 'Meldingen van de Europese Spin van het Jaar 2006, Misumena vatia (Clerck 1757), in BelgiŽ', Nieuwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 21(3):86-87.

Van Keer, K., 2006. 'Exotische spinnen (Araneae) in ons land: een stand van zaken', Nieuwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 21(3):72-74.

 

2005

De Koninck, H., 2005. 'De verspreiding van Pirata knorri (SCOPOLI, 1763) in de vallei van de Our', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 20(1):1-3.

Knoflach, B., Bosmans, R., Van Harten, A. & Van Keer, J., 2005. 'On Coscinida tibialis Simon, 1895 (Araneae: Theridiidae): genital morphology, distribution, web building and a new synonym', Bull. Br. Arachnol. Soc. 13(6):202-206.

Van Keer, K. & Van Keer, J., 2005. 'The spiders (Araneae) of Antwerp inner city: faunistics and some reflexions on ecology', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 20(3):81-90.

Van Keer, K., 2005. '"Monster van Loch Ness" kruipt op Kalmthoutse Heide', Het Nieuwsblad. (18/2/2005).

Van Keer, K., 2005. 'Zebraspin is "Spin van het Jaar 2005"', Natuur.blad (april 2005).

Van Keer, K., 2005. 'Aan een zijden draadje', Zone 03 (13-19/4/2005).

Van Keer, K., 2005. '17 september: Spinnenwandeling ANKONA & Natuurpunt Educatie vzw.', ANKONA nieuwsbrief jrg. 8, nr. 31 Dec. 05-Jan.-Febr. 06.

Vanuytven, H., 2005. Spinnen - Leven op acht poten. 223 blz.

 

2004

De Koninck, H., 2004. 'Vier nieuwe en enkele zeldzame spinnen voor de Belgische fauna', Nwsbr. Belg. Arach. Ver. 19(1-2):51-54

De Koninck, H. 2004. 'Verslag van het ARABEL-weekend in de Oostkantons', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 19(1-2):55-57 & errata Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 19(3):88.

De Koninck, H., Dekoninck, W., Jacobs, M. & Versteirt, V., 2004. 'Drie nieuwe spinnen voor de Belgische fauna', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 19 (3):80-82.

Dekoninck, W., De Koninck, H., Gaspar, C., Grootaert, P., Godeau, J.-F. & Maelfait, J.-P., 2004. 'Comments on rare and doubtful Belgian ant species and rediscovery of Myrmica lobicornis Nylander, 1846 (Formicidae, Hymenoptera)', Bulletin S.R.B.E./K.B.V.E. 140:31-33.

Van Keer, K., 2004. 'De Antwerpse acteurs in Spider-Man', Zone 03 (14-21/7/2004).

Van Keer, K., 2004. 'Filmheld Spider-Man gebeten door Antwerpse spin', Het Nieuwsblad, Antw. (17-18/7/2004).

Van Keer, K., 2004. 'August Verbruggen schenkt rijke dia-collectie aan Arabel', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 19(1-2):44-50.

Van Keer, K., 2004. 'Spin drinkt mensenbloed', De Standaard, Wetenschap. (8/10/2004).

Van Keer, K., 2004. 'Spin geeft blijk van intelligentie', De Standaard, Wetenschap. (5/11/2004).

Van Keer, K., 2004. 'Op spinnensafari naar Tenerife', Het Nieuwsblad. (13-14/11/2004).

Van Keer, K., 2004. 'Het "monster van Loch Ness" onder de Belgische spinnen (Eresus sp.) terug waargenomen', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 19(3):78-79.

Vanuytven, H., 2004. 'Achaearanea acoreensis (Berland, 1932), een zuiderse immigrant (Araneae, Theridiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver., 19(3):85-86.

 

2003

Hendrickx, F., De Bakker, D. & De Koninck, H., 2003. 'Centromerus levitarsis (SIMON, 1884), a new Liniphiid spider for the Belgian fauna (Araneae: Linyphiidae)', Bulletin van de Kon. Belg. Ver. Entomol., 139:190-193.

Van Keer, K., 2003. 'De acht poten van Kabouter Plop', De Standaard (6/2/2003).

Van Keer, K., 2003. 'Kabouter Plop loopt op acht poten', Het Nieuwsblad/Het Volk (6/2/2003).

Van Keer, K., 2003. 'Exotische spinnen duiken op in Duffel', Het Nieuwsblad, Mechelen-Lier/Het Volk, Antwerpen-Mechelen (7/2/2003).

Van Keer, K., 2003. 'Spinnensafari in huis', De Standaard. Wetenschap (19/9/2003).

Van Keer, K., 2003. '"Red Back" vestigt zich niet in BelgiŽ', Het Nieuwsblad, Limburg (29/9/2003).

Van Keer, K., 2003. 'Wat wriemelt er in Antwerpen?', Zone 03 (5-11/11/2003).

Van Keer, K., 2003. '"Neefje" van Zwarte Weduwe in Antwerpse kelders', Het Nieuwsblad, Antw. (7/11/2003).

Van Keer, K. & Van Keer, J., 2003. 'In BelgiŽ aangetroffen exoten (Araneae) uit de collectie J. Van Keer', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 18(2-3):78-83.

 

2002

Bosmans, R. & Vanuytven, H., 2002. 'Een herziene soortenlijst van de Belgische Spinnen (Araneae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 16(2):44-80.

Bosmans, R. & Vanuytven, H., 2002. 'Checklist of Belgian Spiders, Soortenlijst der Belgische Spinnen, Liste des Araignťes de la Faune de Belgique". Belgian Spiders

Vanuytven, H., 2002. 'Pleidooi voor een meer verantwoord arachnologisch onderzoek', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 17(3):67-73.

 

2001

De Koninck, H., 2001. 'De spinnen in de omgeving van Sankt-Vith', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 16(1):20-22.

Van Keer, K. & Van Keer, J., 2001. 'Ingeburgerde exotische trilspinnen (Araneae: Pholcidae) in Antwerpse haven en enkele algemene bedenkingen bij spinnenmigratie', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 16(3):81-86.

Van Keer, K., 2001. In de herfst komen ze binnen. Zin en onzin over spinnen. Houtekiet/Fontein. 144 blz.

 

2000

Van Keer, J., 2000. 'Anelosimus aulicus (C.L. Koch, 1838), een nieuwe mediterrane soort voor BelgiŽ (Araneae: Theridiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 15(2):23-26.

Vanuytven, H., 2000. 'De Tijgerspin, Argiope bruennichi, bereikt het noorden van BelgiŽ', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 15(1):13-14.

Vanuytven, H., 2000., 'Spermophora senoculata (DUG+S, 1836), alweer een in BelgiŽ ingevoerde soort (Araneae: Pholcidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 15(1):1-2.

 

1999

Bosmans, R. & Van Keer, J., 1999. 'The genus Enoplognatha Pavesi, 1880 in the mediterranean region (Araneae: Theridiidae)', Bull. Br. Arachnol. Soc. 11(6):209-241.

 

1998

Vanuytven, H., 1998.'Spinnen van de vallei van de Molenbeek in Vremde (Boechout, provincie Antwerpen)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 13(1):19-25.

Bosmans,R. & Vanuytven, H., 1998. 'Eperigone eschatologica een Amerikaanse immigrant in West-Europa (Araneae, Erigonidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 13(1):15-16.

Vanuytven, H., 1998. 'Arachnology on the World Wide Web', Newsl. Br. arachnol. Soc. 82:4-5.

 

1997

Bosmans, R. & Van Keer, J., 1997. 'Spinnen van een verlaten maÔsakker in het Prinsenpark te Retie (Antwerpen), met een advies tot beheer', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 12(3):64-75.

Vanuytven, H., 1997. 'Spinnen van het havengebied op de Antwerpse rechter Scheldeoever', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 12(1):1-24.

 

1996

Vanuytven, H., 1996. 'Korte mededelingen: Philodromus cespitum, een wilde minnaar', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 11(3):86.

Vanuytven, H., 1996. 'De spinnen van een verlaten steengroeve in Namen', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 11(2):38-43.

 

1995

Vanuytven, H. & Dierckx, K., 1995. 'Spinnen van Wijnegem Park: een vergelijkend onderzoek van vier verschillend beheerde terreinen', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 10(3):51-63.

Vanuytven, H., 1995. 'Een geval van gynandromorfie en intersexualiteit bij Oedothorax fuscus (Araneae, Linyphiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 10(2):27-28.

Vanuytven, H., 1995. 'Talavera aperta (MILLER, 1971), een nieuwe springspin voor de Belgische fauna (Araneae, Salticidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 10(2):25-26.

Vanuytven, H., 1995. 'Korte mededelingen: Arachnologie en het Internet', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 10(1):17.

 

1994

Bosmans, R., Vanuytven, H. & Van Keer, J., 1994. 'On two poorly known Theridion species, recently collected in Belgium for the first time (Araneae: Theridiidae)', Bull. Br. Arachnol. Soc. 9(7): 236-240.

Vanuytven, H., Van Keer, J. & Poot, P., 1994. 'Kogelspinnen verzameld in Zuid-Europa door P. Poot (Araneae: Theridiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 9(1):1-19.

 

1993

Van Keer, J., 1993. 'Achaearanea veruculata (Urquhart, 1885): Nieuw voor BelgiŽ of toevallige gast?' Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 8(1):21.

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1993. 'Spinnenfauna van het Gravenbos te Humbeek (Brabant)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 8(2):25-31.

Van Keer, J. & Vanuytven, H., 1993. 'Catalogus van de spinnen van BelgiŽ. Deel XI. Theridiidae, Anapidae en Theridiosomatidae', Studiedocumenten van het KBIN, 71:7-44.

Vanuytven, H., 1993. 'A note on the habitat and life cycle of the sea-shore spider Halorates reprobus (O.P.-CAMBRIDGE, 1879) (Araneae, Linyphiidae) in Belgium', Newsl. Br. arachnol. Soc. 66:7-8.

 

1992

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1992. 'Twee interessante vondsten voor de Belgische spinnenfauna: Tegenaria saeva en Anelosimus pulchellus', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 7(1):13-14.

Van Keer, J., 1992. 'Oecobius annulipes Lucas nu ook in de metaalsector!' Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 7(1):18.

Vanuytven, H., 1992. 'Met een "SPIN" in 't bad...', Den Dierenvriend vzw 7:17-18.

Vanuytven, H., 1992. 'Meioneta fuscipalpis (C.L. KOCH, 1836) nieuw voor de Belgische fauna (Araneae, Linyphiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 7(2):7-8.

Vanuytven, H., 1992. 'Steatoda triangulosa (WALCKENAER, 1802) (Araneae, Theridiidae), niet enkel een huisspin', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 7(2):1-2.

 

1991

Baert, L. & Van Keer, J., 1991. 'A remarkable spider capture: Carniella brignolii Thaler & Steinberger, 1988 and the rediscovery of Pseudomaro aenigmaticus Denis, 1966 in Belgium', Nwl. of Br. Arachnol. Soc. 65:5.

Van Keer, K., 1991. 'Dictyna major MENGE, 1869: terug van weggeweest', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(3):1.

Vanuytven, H., 1991. 'Mededeling: Dictyna civica (LUCAS) ook in Antwerpen', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(3):17.

Vanuytven, H., 1991. 'Mededeling: Errata bij de "Alfabetische lijst van de publicaties betreffende de spinnen van België" (Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(1))', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(3):16-17.

Vanuytven, H., 1991. 'Spinnen in gebouwen in BelgiŽ (Araneae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(2):15-23.

Vanuytven, H., 1991. 'Spinnen van "De Rozemaai" in Ekeren (Antwerpen)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(2):6-9.

Vanuytven, H., 1991. 'A redescription of Phoroncidia paradoxa (LUCAS, 1846) (Araneae, Theridiidae)', Phegea 19(3):103-105.

Vanuytven, H., 1991. 'Alfabetische lijst van de publicaties betreffende de spinnen van België', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 6(1):1-22.

 

1990

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1990. 'Spinnenfauna van het Bos van Aa te Zemst (Brabant)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(1):21-27.

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1990. 'Enkele fenologische gegevens van Theridiosoma gemmosum (L. Koch, 1877)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(3):14.

Vanuytven, H., 1990. 'A note on the strange mass behavior of Ostearius melanopygius (Araneae, Linyphiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(2):17.

Vanuytven, H., 1990. 'Mededeling : Aeronauten, soms groter dan verwacht', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(2):3.

Vanuytven, H., 1990. 'Mededeling : Een waarneming van Pholcus phalangioides in open veld', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(2):3.

Vanuytven, H., Van Keer, J. & Janssen, M., 1990. 'Theridion hemerobium Simon, 1914, new for the Belgian Spider fauna (Araneae, Theridiidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(2):16.

Vanuytven, H., 1990. 'ARACATAL, een computerprogramma als hulp voor het samenstellen van de catalogus van de spinnen van België', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(1):13-15.

Vanuytven, H., 1990. 'De spinnenfauna van een veenmossenvegetatie in Meerdonk (Oost-Vlaanderen)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 5(1):11-12.

 

1989

Vanuytven, H., 1989. 'Enkele hooiwagens (Opiliones) van verschillende gebieden', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 4(11):11-12.

Vanuytven, H., 1989. 'De spinnenfauna van een heiderelict in het domein Ertbrugge te Deurne (Antwerpen)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 4(11):7-11.

 

1988

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1988. 'Theridiosoma gemmosum (L. Koch, 1877) nieuw voor de Belgische fauna (Araneae: Theridiosomatidae)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 3(8):41-42.

Vanuytven, H., 1988. 'De spinnen van de natuurgebieden op de Antwerpse linkeroever (Araneae)', Linkeroever 10(2):18-27.

Maelfait, J.-P., Bruynbroeck, V., Vanuytven, H. & De Keer, R., 1988. 'De eerste waarnemingen van Zelotes aeneus (SIMON, 1878) in België, het belang daarvan voor het natuurbehoud', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 3(8):53-55.

Vanuytven, H., 1988. 'Spinnen van de Hobokense Polder (Hoboken-Antwerpen)', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 3(7):14-18.

 

1987

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1987. 'Theridion instabile (O.P.-Cambridge) opnieuw waargenomen in BelgiŽ', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 2(4):29-30.

Van Keer, J. & Van Keer, K., 1987. 'Bevestiging van het voorkomen van Dictyna civica (Lucas) in BelgiŽ en de verspreiding van de soort', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 2(6):7-8.

Vanuytven, H., 1987. 'Een eerste poging tot de indeling van onze "huisspinnen" in eusynantrope en hemisynantrope soorten', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 2(5):6-7.

Vanuytven, H., 1987. Een eerste spinnenonderzoek op het Rot, in : Audenaerde, L., ed., Het Rot, Audenaerde Luc, Antwerpen, pp. 55.

Vanuytven, H., 1987. 'Een nieuwe soort voor de Belgische fauna op de Antwerpse linker-oever', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 2(4):23-24.

 

1986

Van Keer, J., 1986. 'Enoplognatha latimana Hippa & Oksala, 1982: 7mm - 2ww.' Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 1(1):17-18.

Vanuytven, H., 1986. 'Eresus niger in België?', Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 1(2):5-6.

Vanuytven, H., 1986. 'Een eerste Arachnologisch onderzoek van het hooiland en de omringende brandnetelvegetatie', De Limonium 8(1/2).

Vanuytven, H., 1986. 'Een eerste spinnenonderzoek op Antwerpen linker oever (Araneae)', Linkeroever 8(3):17-19.

Vanuytven, H., 1986. 'The spiderfauna of the Antwerp sewers (Araneae)', Phegea 14(4):127-129.

 

1985

Vanuytven, H., 1985. 'Twee jaar araneologisch onderzoek op het Fort 2 te Wommelgem (Provincie Antwerpen) (Araneae)', Phegea 13(4):133-140.

 

1984

Vanuytven, H., 1984. Onze inlandse spinnen en hun levenswijze, Natuurwerkgroep Fort II, Wommelgem, 59 blz.

 

1983

Vanuytven, H., 1983. 'De spinnen', Galnoot, oktober, pp. 13-16.

 

 

 

(c) SST